Activiteiten 2018

Toren
Zowel in voor en najaar zijn weer de fair trade torenbeklimmingen in de toren van Sint Michielsgestel geweest.
De circa 175 bezoekers hebben voor de beklimming kennis kunnen maken met de door de wereldwinkel verstrekte Tony s chocolade om kracht op te doen voor de 155 treden tellende toren trap
Na het bezoek boven waar men de Fair Trade gemeente Sint-Michielsgestel van boven kan bekijken , en men veilig weer is teruggekeerd in de wereldwinkel krijgt iedere bezoeker een oorkonde van de door hun geleverde prestatie met een aankoopkortingsbon van 10 % bij de wereldwinkel en de informatie folder van de Fair Trade Gemeente

Fair Trade weken
In de fair trade weken in voor en najaar worden alle in de gemeente geplaatste 13 stuks aankondigingsborden veertien dagen voorzien van de bekende ,, Fair Trade Gemeente ,, aankondigingsborden
Hierdoor kunnen alle passanten die de Gemeente Sint Michielsgestel bezoeken kennis nemen van onze activiteiten

Algemene presentatie
In de maand Mei is tijdens de opruiming in de wereldwinkel een 4 daagse presentatie van de Fair Trade gemeente geweest.
Getoond zijn video opname van de fair Trade gedachten en zijn folders uitgedeeld
Ook de rest van het jaar is de presentatie van Fair Trade in en buiten de wereldwinkel , die tijdelijk in de ijssalon is ondere gebracht , aanwezig
Ook dit jaar hebben we tijdens het concert van Leati catando constante presentatie van Fair Trade via de beamer alsmede een advertentie in het programmaboekje kunnen realiseren
Zondag 2 december konden we ons ook weer presenteren in de Grote kerk te s Hertogenbosch , er was veel aandacht van de Bossenaren , een plaats waar tot op heden geen enkele Fair Trade activiteit plaats vind.
Ook waren we in november weer aanwezig in de Samen op wegkerk van Rosmalen / Berlicum waar we naast de wereldwinkel ook de Fair Trade gedachten mochten activeren.
De binnen de gemeente tennisclub en de scholen gemeenschap Beekvliet zijn bezocht

Avond vierdaagse
Bij de start van de avondvierdaagse in Sint-Michielsgestel zijn elke avond aan de deelnemende kinderen de bekende Fair Trade zonneklepjes verstrekt .
In totaal hebben ongeveer 435 kinderen en volwassenen de klepjes in ontvangst genomen
Ook zijn in samenwerking met Albert Hein Fair Trade bananen verstrekt aan de wandelaars.

Scholen
Alle lagere scholen in de gemeente , tien stuks , zijn benaderd met de aanbieding voor gastlessen , gratis Fair Trade ontbijt , presentatie van wereldwinkel , fair trade en kansarmen Sri-Lanka
Enkele bezoeken zijn afgelegd aan scholen , maar nog steeds zonder het gewenste resultaat
Dit in verband met het druk bezette programma van de scholen
De gemeente zal nu benaderd gaan worden met het verzoek van hun kant enige druk uit te oefenen op de schoolleiding , zodat komend jaar enige scholen op het programma staan

Bouwdorpen
Ook dit jaar mochten we ons weer presenteren aan de jeugd in het bouwdorp van den Dungen
Mooi om de jeugd daar met de verstrekte zonneklepjes aan het werk te zien , met als beloning Tony s chocolade
Door gebruikmaking van enkele publicatie borden van Fair Trade ontstond een feestelijk Fair Trade gebeuren.
Ook zal de hulp van de gemeente gevraagd worden om medewerking van de bouwdorp ploegen in Berlicum en Sint Michielsgestel voor komend jaar te realiseren.

Horeca
Het Cafetaria / Lunch cafe / Restaurant ,,Het Voske ,, in Berlicum is met de koffie en thee geheel overgegaan op Fair Trade producten
Met restaurant ,, Smaakvol ,, in Berlicum zijn vergevorderde afspraken gemaakt over een speciaal Fair Trade menu tijdend de Fair Trade weken in voor en najaar
Compleet met Fair Trade wijn , aanbiedingen , publicaties in de pers en posters in het dorp waarop deze actie wordt aangekondigd
Smaakvol verhuisd over enkele maanden naar het Mercuriusplein , waarna met de actie zullen aanvangen

Samenwerking Boxtel / Sint-Michielsgestel
Samen hebben we in Boxtel een Fair Trade ontbijt mogen verzorgen op een der lagere scholen daar , een mooi gebeuren die je weer moed geeft om verder te gaan , ook in onze gemeente
Daarnaast zijn we aan het bekijken wat en hoe we in de toekomst verder kunnen en gezamenlijk dingen kunnen realiseren

Fairtrade-werkgroepen Boxtel en St.-Michielsgestel slaan de handen ineen

Waar de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel al sinds 2016 ambtelijk zijn gaan samenwerken, hebben de Fairtrade-groepen van de dorpen elkaar nu ook gevonden.
Duurzaamheid is al vele jaren een belangrijk onderwerp in beide gemeentes.
Zowel op het gebied van duurzaam handelen, bouwen, als in de consumptie van duurzame producten. Het initiatief van beide werkgroepen om de titel Fairtrade Gemeente te behalen is hierin een belangrijke stap geweest.
Gemeente Boxtel is vanaf 1 november 2013 officieel een Fairtrade Gemeente.
Gemeente St. Michielsgestel behaalde de titel een jaar later.
Een eervolle titel, die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel.
Van bedrijven tot het cafe om de hoek, van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak.
De werkgroepen van beide gemeenten hebben zich niet alleen ingezet om de titel te behalen, maar willen deze ook behouden.
Daarvoor zetten zij zich in om Fairtrade onder de aandacht te brengen bij ondernemers, kinderen en overige bewoners.
Onder een vlag verder
Vorig jaar zijn de eerste stappen gezet naar een samenwerking tussen de Fairtrade Groepen van St. Michielsgestel en Boxtel, door een aantal acties gezamenlijk in te zetten.
Vanaf 2018 gaan de groepen zoveel als mogelijk onder een vlag verder.
Dit betekent dat zij gezamenlijk overleggen en acties opzetten, zoals het Fairtrade-ontbijt in het voorjaar, waarbij kinderen op 6 basisscholen leren over een Fairtrade-project in een ontwikkelingsland.
Eind dit jaar zullen de Fairtrade-groepen ook gezamenlijk de verlenging voor de titel van Fairtrade Gemeente aanvragen.

Diverse

Ook dit jaar is er weer een presentatie geweest bij het concert van Leati Catando in den Durpsherd te Berlicum . In de verloren momenten is , via de beamer de fair Trade Gemeente gepresenteerd. Zondag 12 November is er in de Grote Kerk te s Hertogenbosch een presentatie geweest. Hier hebben we de jeugd van 14 jaar en ouder het verhaal van Fair Trade kunnen vertellen , Met als resultaat dat er eind december een Fair Trade oliebollen verkoop gaat plaatsvinden met de opbrengst voor de in Berlicum gevestigde stichting Kansarmen Sri-Lanka. Komende maanden zullen, in samenwerking met de wereldwinkels , diverse Fair Trade Producten worden aangeboden op de volgende mogelijkheden; Markten van Den Dungen , Berlicum , Sint-Michielsgestel en kerken van Middelrode , den Bosch , Berlicum/Rosmalen.

Samen verder?

In verband met de gemeentelijke samenwerking tussen Sint-Michielsgestel en Boxtel , zijn ook diverse verenigingen en instanties de mogelijkheid van samenwerking aan het verkennen , zo ook de Fair Trade werkgroepen van beide gemeenten. Binnenkort zal het gezamenlijk programma voor 2018 worden besproken.

Fair Trade Week.

Tijdens de fairtrade week van 28 oktober t/m 5 november zijn bij alle 13 ingangswegen de toegang en aankondigingsborden van ,, Fair Trade Gemeente ,, borden voorzien. ( ook de eerste 13 dagen in mei ) De gehele Fair Trade week is er een presentatie verzorgd in een leegstaande winkel op het plein , samen met de wereldwinkel. Men kon genieten van een gratis kop koffie en meerdere Fair Trade producten en kennis nemen van de Fair Trade gedachten in de vorm van een doorlopende video presentatie en foldermateriaal. Het verheugd ons vele belangstellende daar te verwelkomen . In voorafgaande weken zijn bij de plaatselijke supers Fair Trade productmetingen gedaan . De bezochte supers hebben allen persoonlijke posters ter beschikking gekregen van Fair Trade werkgroep en die in hun winkels geplaatst met vermeld het aantal in de schappen liggende Fair Trade producten met als resultaat ; Jumbo Maaskantje 65 producten Emte Sint-Michielsgestel 50 producten Albert Heijn Sint-Michielsgestel 91 Producten Jumbo Sint-Michielsgestel 55 Producten De winnaar , Albert Heijn , heeft zaterdag 28 oktober bezoek gekregen van de burgemeesters van Boxtel en Sint-Michielsgestel. Beide kregen de opdracht om in 10 minuten zoveel mogelijk Fair Trade artikelen in hun wagentje te krijgen , een en ander onder toeziend oog van de plaatselijke pers De ingekocht producten, met een waarde van 165,00 Euro, zijn naar de plaatselijke voedselbank gegaan.

Open monumentendag , Sint-Michielsgestel April 2017.

Ook dit jaar heeft op open monumentendag in April , de Fair Trade torenbeklimming op het plein weer plaatsgevonden . Ruim 180 belangstellenden hebben de toren beklommen en de Fair Trade gemeente van boven kunnen bewonderen en als dank hiervoor het Fair Trade gemeente certificaat Ontvangen.

Open monumentendag , Sint-Michielsgestel 11 september 2016.

Met medewerking van de Gemeente Sint-Michielsgestel en Wereldwinkelhebben op de open monumentendag 2016 een kleine 200 personen deFair Trade Gemeente Sint-Michielsgestel van boven kunnen bekijken.
Als stimulans werd voor de klim van ruim 150 treden een stuk Fair TradeChocolade , en na de klim een oorkonde met kortingsbon voor de wereldwinkel verstrekt.

Fair Trade weken , in voor en najaar 2016.

De voorjaars fair Trade week hebben we , samen met de wereldwinkel , kunnen realiseren in een leegstaand winkelpand op het Petrus Donders plein.
Een week waarin een redelijk aantal bezoekers kennis hebben kunnen nemenvan de activiteiten van beide partijen.
De gehele dag door vonden er diverse video presentaties plaats waarvan men onder het genot van een kop Fair Trade koffie , kon genieten.
Tijdens de najaars Fair Trade week hebben alle inwoners van de dorpen Sint-Michielsgestel , Berlicum , Middelrode , Gemonde , en Den Dungen kennis kunnen nemen van de Fair Trade gemeenten via de op 13 plaatsen aangebrachte borden bij de toegang van de dorpen.

Protestantse Gemeente s-Hertogenbosch op weg naar Fair Trade kerk.

De protestantse gemeenschap in s-Hertogenbosch is zich op diverse manieren aan het voorbereiden op de titel Fair Trade kerk.
Voor de stad s-Hertogenbosch zou dit de eerste Fair Trade activiteit zijn en een stap in de goede richting.
In het kerkgebouw aan de kerkstraat word sinds enige jaren al Fair Trade koffie en thee geserveerd in de bijeenkomsten , vergaderingen , na de diensten , en concerten.
Ook is men bezig de bij de avondmaalsvieringen te gebruiken avondmaalswijn volgens de Fair Trade normen te gaan gebruiken.
Tevens vinden enkele malen per jaar presentaties van de wereldwinkel plaats waarbij ook de allerkleinste verteld word over Fair Trade.
Met regelmaat verschijnen publicaties over Fair Trade in het maandelijks, onder elfhonderd adressen, te verschijnen kerkblad Kruispunt.
Ook is het kerkbestuur bezig met de titel ,, Groene Kerk ,, waarin duurzaamheid , energievraagstukken , schepping en natuur aan de orde komen.
Al met al een verheugende ontwikkeling op weg naar de eerste Fair Trade kerk en het eerste Fair Trade project in de gemeente s-Hertogenbosch

Eclipsdag 16 April 2016 Sint-Michielsgestel

Op zaterdag 16 april was het weer zover , de jaarlijkse Eclipsdag ging van start met hevige windstoten en veel regen konden de kinderen van de lagere scholen meedoen aan diverse activiteiten.
De Fair Trade groep presenteerde zich aan de kinderen met een gratis suikerspin vervaardigd van overheerlijke Fair Trade Rietsuiker
En voor de ouders en grootouders was er voldoende documentatie over de doelstelling van de Fair Trade Gemeenten

Den Durpsherd bruist , Berlicum 28 maart 2016.

Op tweede paasdag vond weer het jaarlijks terugkerend evenementDen Durpsherd Bruist plaats
Een activiteit waarin de plaatselijke verenigingen en clubs zich konden presenteren .
De Fair Trade groep was de gehele dag present met hun documentatie en voorlichtingsmaterialen.

LTV de Beek tennisvereniging gaat voor Fairtrade!

Tennisvereniging LTV de Beek heeft de uitstekende keuze gemaakt voor Fairtrade koffie, thee, suiker, chocolademelk en koekjes! Een mooie bijdrage aan eerlijke(r) handel.

SOW kerk Berlicum eerste Fairtrade kerk in de Meierij


Op 29 november werd het Fairtrade Bord overhandigd aan het kerkbestuur

Fairtrade Sinterklaas- Pyama- ontbijt voor basisscholen in Sint Michielsgestel


Jeugdvakantiewerk Berlicum 2015 ook Fairtrade


Fairtrade lunch bij Werkboerderij Buitengewoon in Berlicum,
op donderdag 14 augustus

In het kader van St Michielsgestel Fairtradegemeente organisert Werkboerderij Buiten gewoon een lunch in "de Kas".
Molenaarbakker Jo van den Heuvel komt met zijn rijdende hout gestookte oven het brood en de pizzabodems ter plaatse bakken.
De groenten voor de salades zijn van eigen kweek. Voor zover mogelijk worden fairtrade producten gebruikt. De lunch kan bestaan uit pizza, broodjes, diverse salades, koffie , thee en limonade.

Locatie :
Beekstraat 46 5258 EG Berlicum
tel. 088-3451980 of 06-1776453
email: buitengewoon@cello-zorg.nl
Tijd 11.30-14.00 uur
Prijs : Ä 10,00 p.p.
aantal personen : maximaal 30

Graag aanmelden vůůr 7 augustus per email of telefoon !!!

We schreeuwen het van de daken!

Fairtrade happening bij de Gestelse toren

Datum plaatsing: 28 oktober 2013

In de fairtradeweek van 28 oktober -3 november maakt Sint-Michielsgestel een grote stap voorwaarts om de titel Fairtrade Gemeente te behalen.
Er komt een afvaardiging van de Landelijke Fairtrade Gemeente Campagne uit Culemborg. Zij brengen een convenant mee dat burgemeester Pommer ter plaatse ondertekent. Hiermee wordt verklaard, dat de gemeente volledig achter de doelstellingen van Fairtrade staat en graag de titel van Fairtrade gemeente wil ontvangen.

Winkel-fietsroute

Op diezelfde middag wordt een eerlijke winkel-fietsroute gelanceerd. Op de bijbehorende plattegrond van Sint-Michielsgestel-Schijndel staan van beide gemeenten twaalf ondernemers met foto die al heel bewust bezig zijn met Fairtrade, biologische producten en het milieu.

Wereldwinkel

Als derde onderdeel van de bijeenkomst, staat de heropening van de wereldwinkel in de Sint-MichaŽlstoren op het programma. Natuurlijk wordt er gratis fairtrade koffie bereid en geschonken door een barista van fairtrade koffieleverancier Redbeans en een fairtrade versnapering. Reden genoeg om op 31 oktober om 14.00 uur naar het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel te komen!

Wereldwinkel Sint-Michielsgestel: een sprookje!

Lange jaren leefden ze vlak naast elkaar: Assepoester en haar prins. Maar ze wisten niet van elkaars bestaan, want de een leefde verborgen in een hoekje van de bibliotheek, en in de ander zag vrijwel niemand iets anders dan gewoon een oude toren. Klanten van de bieb scharrelden wel eens rond in het door ruimtegebrek zeer beperkte assortiment van de winkel en de sombere toren stond stijf overeind te wachten; waarop? Hij deed denken aan de beroemde toren in Gent, waarvan het Roelandslied zingt: ďSomber en doods, steeds stom en groots treurt díoude held op het Gent van heden.Ē En alles bleef zo vele jaren onveranderd.

TatŠŠŠ!

Maar ziet: De kinderburgemeester Janneke van Hulten vond dat er leven in en op de toren moest komen en schreef een wedstrijd uit. De wereldwinkel ťn Lunchgalerie De Rijker wonnen samen de eerste prijs. Juist in diezelfde tijd kwam er eindelijk beweging in het al vele jaren vanuit de Wereldwinkel gestimuleerde streven om van Sint-Michielsgestel een Fair Tradegemeente te maken. Beide wegen leidden naar de toren. Die moest de aandacht krijgen die hij verdiende als markant gebouw in het centrum, en in dat aandacht trekkende gebouw paste buitengewoon goed een geheel vernieuwde wereldwinkel. De gemeente gaf de prins het glazen muiltje en zie: het paste de Wereldwinkel precies! De toren werd een schone prins en de Wereldwinkel werd zijn prinses. Binnen de gemeente was al een Wereldwinkel in Berlicum. Die begon eerst ook in een hoekje van de bibliotheek, maar verhuisde een jaartje geleden naar cultureel centrum Den Durpsherd, met veel meer aandacht en omzet als gevolg. De veel kleinere woonkern Berlicum/Middelrode boekte veel betere resultaten dan het trotse centrum. De talrijke vrijwilligsters daar (waar blijven de heren?) vonden dat maar niks. Je vrije tijd en je motivatie voor het goede doel inzetten en dan verliezen van een kleintje? Maar nu lonkt hun kans: Gestel: zet hem op!!! Van u hangt af, of de prins en zijn prinses nog lang en gelukkig leven.

Fairtrade Lunch i.s.w. met Werkboerderij "Buiten Gewoon" in Berlicum

Vrijdag 23 augustus heeft de werkgroep Fairtrade Sint-Michielsgestel op een zonovergoten grasveld een zeer geslaagde Fairtrade lunch gehouden i.s.m. Werkboerderij "Buiten Gewoon" in Berlicum. In het kader van Sint-Michielsgestel Fairtradegemeente organiseerde de werkgroep een bijzondere lunch met de enthousiaste medewerking van o.a. molenaar bakker Jo van den Heuvel met zijn mobiele houtgestookte oven. Gasten konden genieten van de verse groenten uit de moestuin van "Buiten Gewoon", de vers gebakken broden en pizza's, die ze zelf mochten beleggen. Voor de lunch werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van Fairtrade ingrediŽnten zoals koffie, thee, couscous, rijst en kruiden. Deze bijeenkomst krijgt een vervolg met een pompoenendag in oktober.

Gun uzelf een lekker Fairtrade ontbijt !

Op vrijdagochtend 10 Mei om 09.30 uur in ontmoetingscentrum De Huif te Gestel organiseert de Fairtrade werkgroep Sint Michielsgestel een Fairtrade ontbijt.
Hiermee willen zij de vele Fairtrade producten onder uw aandacht brengen, en u informeren over de voortgang om van Sint Michielsgestel een Fairtrade gemeente te maken.

De toegangsprijs is een Fairtrade product (bijv. koffie of thee van Max Havelaar), deze opbrengst wordt gedoneerd aan de voedselbank.
Wij nodigen u van harte uit. Een mailtje of telefoontje is voldoende, iedereen is welkom.
Het ontbijt wordt opgevrolijkt door de muziek van Henk Verhagen en Emile Boinck, die belangeloos hun bijdrage leveren voor Fairtrade

mail naar info@fairtradegemeentesintmichielsgestel.nl

of bel 073-5944182 Mw I van der Maesen

of meldt u aan in de Wereldwinkel St. Michielsgestel

Geen tijd? Nieuwe kans op 12 mei 10.00 uur C.C. 't Spectrum Steeg 9 Schijndel !
Voor meer info Website Fairtrade Gemeente Schijndel

Doe mee met de Fairtrade Eat Inn op 25 augustus

Op 25 augustus wordt de eerste Schijndelse Fairtrade Eat Inn gehouden. Samen genieten van thuisgekookte gerechten waarin vooral veel Fairtrade ingrediŽnten verwerkt zijn. De Eat Inn wordt gehouden in de ecologische tuin van de familie Gloudemans op de Vlagheide 8a Schijndel, aanvang 17.00 uur.

De deelnemers koken thuis een deel van een maaltijd, bijvoorbeeld een voorgerecht, en delen dat ter plekke met anderen die bijvoorbeeld soep of een hoofdgerecht hebben gemaakt. Als iedereen voor drie a vier personen kookt kunnen we een feestelijk buffet maken met een royale keus voor iedereen. Iedereen brengt ook zijn eigen drankjes mee en zelfs een eigen bord en bestek. Een picknick voor een persoon dus, maar dan wel samen met heel veel anderen.
Mensen die graag mee willen doen maar niet in staat zijn om zelf een bijdrage mee te brengen (bewoners van verzorgingshuizen kunnen bijvoorbeeld niet koken op hun kamer) zijn ook welkom, maar het zou fijn zijn als dat wel even gemeld wordt.

Voor er getafeld wordt krijgen de deelnemers uitleg over de unieke, ecologische tuin van de familie Gloudemans. Er komen meer mensen die iets bijzonders te vertellen hebben over Fairtrade of die iets bijzonder willen laten zien. Iedereen kan zich inschrijven om mee te doen bij FairtradeSchijndel@Gmail.com

Aanvang 17.00 uur.
Fairtrade ingrediŽnten: alles van Max Havelaar, bijv. quinoa, rijst, couscous, suiker, kruiden, koffie, thee, chocolade, ananas, bananen en mangoís.
Zie voor recepten-inspiratie : recepten
Meer informatie bij Irene van der Maesen, 073-5944182 of bij Maud Pijnenburg 073-5493749

Wrap met gerookte makreel en tapenade
Lunchgerecht voor 4 personen, Bereidingstijd: ca. 10 minuten
IngrediŽnten:
- Ĺ pak (4 stuks) kleine tortillawraps
- Ĺ krop sla, ca. 8 blaadjes, gewassen en gedroogd
- 1 gerookte makreel (ca. 380 g), schoongemaakt
- 6 el Tapenade peppersweet*
- Ĺ komkommer, in lange repen
- 1 eetrijpe avocado, schoongemaakt en in reepjes
- 1 zoete puntpaprika, zaden verwijderd en in reepjes
IngrediŽnten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereidingswijze:
Bedek 4 tortilla's met de knapperige blaadjes sla. Meng de gerookte makreel met de tapenade en verdeel dit over de slablaadjes. Leg nog een dikke reep makreel-tapenade in het midden van de tortilla. Leg daaromheen reepjes avocado, komkommer en zoete puntpaprika en rol de tortilla's op. Omwikkel de wraps met huishoudfolie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Verwijder vlak voor het serveren het huishoudfolie en snijd de wraps schuin doormidden. Serveer ze in een servet of wikkel ze in een reepje bakpapier en zet vast met (keuken)touw.
Witlof met geitenkaas en honing
Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
IngrediŽnten:
8-12 struikjes witlof (afhankelijk van de grootte)
20 g boter
4 el Tropische honing vloeibaar* 200 g geitenkaas
75 g walnoten, grof gehakt
75 g cashewnoten*, grof gehakt
enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist
zout en vers gemalen peper
* IngrediŽnten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product
Bereiding
Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar. Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit. Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal. Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over. Meng de walnoten met de cashewnoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel. Plaats de ovenschaal in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft. Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.