Kruispunt december 2016


Landelijke Fairtradeweek 2016 ( de Brug oktober 2016)


Derde Fairtrade lunch Berlicum, augustus 2015 ( de Brug)


Gymnasium Beekvliet eerste Brabantse Fairtrade College


Scholieren bakken Fairtrade muffins

De Brug 70e jaargang wk 45 Donderdag 6 november 2014

BERLICUM – Speciaal ter gelegenheid van de Nationale Fairtrade Week die afgelopen week plaats vond, organiseerde de werkgroep Fairtrade van de gemeente Sint Michielsgestel een Muffin Bak Feest.
Kinderen van de bovenbouw van de lagere scholen in Middelrode en Berlicum werd niet alleen uitgelegd wat fairtrade is, maar kregen gelijktijdig een pak Fairtrade Muffin Mix en werden uitgedaagd om mee te doen aaneen wedstrijd en de mooiste en creatiefste cup cake te maken.
Door Wendy van Lijssel

Speciaal ter gelegenheid van de jaarlijks terugkerende landelijke campagneweek vond afgelopen week de achtste editie van de Fairtrade week plaats. Een week waarin het belang van fairtrade bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht wordt gebracht waarbij er ook tal van acties en evenementen plaats vinden. Zo ook in Berlicum.
Daar organiseerde de werkgroep Fairtrade van de gemeente Sint Michielsgestel een Muffin Bak Feest voor kinderen van de bovenbouw van de lagere scholen in Berlicum waar gelijk een wedstrijd aan gekoppeld werd.
“We vinden het belangrijk dat ook kinderen weet krijgen en zich bewust worden van het belang van fairtrade artikelen. We hopen dan natuurlijk dat zij uiteindelijk overgaan op het snoepen van fairtrade chocolade, het kopen van fairtrade cadeautjes en dat hun ouders onder andere fairtrade koffie gaan drinken.
Samengevat dat de boodschap over komt en dat (steeds) meer mensen over stappen op fairtrade producten”, lacht Irene van der Maesen die voorzitter is van de genoemde werkgroep.
Anniek Danen van de werk groep bezocht in aanloop naar het bakfeest en de eraan gekoppelde wedstrijd, de lagere scholen in Middelrode en Berlicum. Naast haar verhaal over fairtrade kregen de kinderen een pak fairtrade muffin mix uitgereikt en werden zij opgeroepen om in groepjes van 2 of 3 met elkaar aan de slag te gaan. Daarbij was de opdracht niet om de lekkerste, maar vooral om de mooiste versierde cup cake te maken.
Tot teleurstelling van de werkgroep had de Theresiaschool geen oren naar de boodschap, maar op de Kleine Beer, De Parel en De Herman Jozefschool waren zij wel welkom en werden in totaal maar liefst 150 pakken bakmeel uitgereikt. Dat de jeugd zich liet uitdagen om er iets moois van te maken bleek want het was afgelopen week, een komen en gaan voor de ingang van de wereldwinkel. Circa twintig groepjes kwamen hun baksels brengen. Allemaal prachtig versierd en velen aan de hand van een door het groepje bakkers zelf gekozen thema.
De jury bestond in deze uit Irene van der Maesen, Anniek Danen en de onlangs benoemde jeugdburgemeester Daan Langens. Ook laatstgenoemde mocht zijn oordeel vellen over alle kleurig versierde muffins. De jury liet in haar eindoordeel niet alleen het kleurrijke meewegen, maar keek ook naar het gebruik van fairtrade producten ter versiering.
Sander, Boyce en Brandon wonnen uiteindelijk met hun ‘ijsjes’ de eerste prijs, Tygo en Ronan die een spooky cup cake baksel maakten werden verrast met de 2e prijs en Eva, Lavine en Laviare wonnen met hun ‘sesamstraat’ cup cakes de 3e prijs.
Feitelijk waren alle deelnemers winnaars want iedereen die meedeed werd verrast met een gelukspoppetje, iets te drinken en een koekje. Dat dit allemaal fairtrade proucten waren, hoeft natuurlijk geen betoog.

Ondertekening Fairtrade convenant, introductie "eerlijke winkel-fiets route"
en heropening Wereldwinkel St. Michielsgestel

Fairtrade lunch in de kas, i.s.w. met Werkboerderij "Buiten Gewoon" in Berlicum

Vrijdag 23 augustus heeft de werkgroep Fairtrade Sint-Michielsgestel op een zonovergoten grasveld een zeer geslaagde Fairtrade lunch gehouden i.s.m. Werkboerderij "Buiten Gewoon" in Berlicum. In het kader van Sint-Michielsgestel Fairtradegemeente organiseerde de werkgroep een bijzondere lunch met de enthousiaste medewerking van o.a. molenaar bakker Jo van den Heuvel met zijn mobiele houtgestookte oven. Gasten konden genieten van de verse groenten uit de moestuin van "Buiten Gewoon", de vers gebakken broden en pizza's, die ze zelf mochten beleggen. Voor de lunch werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van Fairtrade ingrediënten zoals koffie, thee, couscous, rijst en kruiden. Deze bijeenkomst krijgt een vervolg met een pompoenendag in oktober.

Fairtrade Ontbijt

`

Uit: “Het magazine van Plus” nummer 6, 2013